Utskuren vinyl är texter, logotyper och symboler som skärs ut i folie med hjälp av en datoriserad plotter. Användningsområden är ofta uppmärkning, dekoration, fordon, fönster och skyltar.

Utskuren vinyl är ett form av skyltning som syns mycket och är ekonomisk samt går att ta fram snabbare än många andra typer av skyltar. Vinyler finns i många kulörer och kvaliteter och för många olika användningsområden.
Livslängden varierar mycket beroende på till exempel vinylkvalitet, kulör, mekaniskt slitage, UV-ljus. Nedan anges den beräknade livslängden inom parentes. Livslängden är uträknad genom tester i laboratorium och baseras på normala förutsättningar utomhus. Livslängden för inomhusbruk är därmed i flesta fall betydligt längre.
Vinyler finns i färdiga kulörer och för att ta fram den färg som är mest likt den önskade färgen, jämför man med vinylkarta och till exempel PMS-karta, då vinyler ej finns i samtliga färger. Oftast hamnar man mycket nära eller precis samma som PMS-färgen eller annan jämförelsereferens.
Vi har även möjlighet att på kort varsel ta fram vinylprover för att ni själva ska kunna jämföra vilken färg ni önskar använda.
Vinyl kan delas in i två grupper; gjuten vinyl och kalandrerad vinyl. Gjuten vinyl är mjuk och formbar, och krymper minimalt och är mycket tunn och flexibel. Den har en lång livslängd ca 7-10 år.
Gjuten vinyl används oftast för att täcka in fordon eller andra objekt med ojämna ytor.
Kalandrerad vinyl har inte fullt så lång livslängd ca 3-7 år och bör användas på plana ytor.
Våra kalandrerade vinyler har brandklassning B1, vilket innebär att de är brandcertifierade
 
Några olika typer av vinylmaterial och användningsområden:

Traditionella vinyler (ca 0,5-10 år)

Vinyler i homogena halv- eller helgenomskinliga varianter.

Homogen vinyl  (ca 3-10 år)
Homogen vinyl har antingen blank eller matt yta och finns i många färger, nyanser och kvaliteter. Homogen vinyl är inte genomlysande. Den används till utskuren/heltäckande dekor för applicering på de flesta underlag, till exempel fönster, väggar, bilar och på skyltfronter som inte ska genomlysas. Den kan även läggas på lysande fronter för att uppnå effekten att lysa upp omkring den utskurna dekoren.

Translucent vinyl (ca 3-7 år) 
Genomlysande vinyl som ofta används till utskuren/heltäckande dekor för applicering på en front med underliggande ljuskälla om man vill uppnå effekten att text/logotyp lyser, till exempel dekoren på en ljuslåda. Den finns i många olika färger och nyanser. Translucent vinyl har en matt yta. 

Transparent vinyl (ca 2-4 år) 
Genomskinlig vinyl som kan användas till exempel som fönsterdekor. Transparent vinyl har en blank yta och finns i ett mer begränsat antal färger och nyanser. Livslängden är inte fullt så lång som vissa andra vinyltyper. Transparent vinyl används även för att täcka in baksidor av glas/akrylskyltar om man vill att den ska uppfattas som transparent, färgat glas/akryl.

Etsningsvinyl (ca 5-10 år) 
Denna typ av vinyl kallas även frostvinyl och används ofta som insynsskydd för att täcka fönster helt eller delvis. Den används också som bakgrund till mindre och större akryl- eller glasskyltar eller som utskuren dekor på transparenta underlag. Det är en halvt translucent vinyl som kan bearbetas på olika sätt. Denna typ av dekor används företrädelsevis som insynsskydd i kontorslandskap, ibland kompletterad med utskurna mönster, logotyper eller texter. Etsningsvinyl finns i många olika nyanser och kvaliteter som kan uppfattas som mer eller mindre exklusiva.

 


Effektfolier (ca 0,5 -10 år)

Vinyler med olika effektegenskaper som är utmärkande och har olika användningsområden.

Reflekterande vinyl (3-10 år) 
Reflexvinyl finns i ett mer begränsat antal färger och nyanser. Den används ofta som bildekor och är ett bra sätt att fånga uppmärksamhet av ett reklambudskap eller varumärke i trafiken.
Denna typ av vinyl placeras lämpligast på baksida eller sidor av bilen samt ej för högt upp då effekten annars förtas då den lyses upp av andra bilars lysen.
Reflekterande vinyl är även mycket vanlig som bildekor hos till exempel polisen, ambulansen etc.
Reflekterande dekaler används även på betongfundament för byggskyltar.

Fluorescerande vinyl (ca 0.5-2 år) 
Vinyler med mycket kraftiga och starka färger som garanterat inte missas.
Denna vinyl syns bra och aktiveras i UV-ljus, men har en kortare hållbarhetstid. De fluorescerande egenskaperna ökar synligheten av budskapen vid sämre upplysta platser och vid gryning- och skymningsljus. Den används ofta som uppmärksamhetsfångare för tillfällig skyltning till exempel vid reor.
Finns till exempel i stark neongrön, rosa, orange m.m.

Efterlysande vinyl (ca 5-6 år) 
Fosforiscerande grön-gul vinyl.Denna vinyl lyser i mörker. Efterlysande vinyl finns i olika tjocklekar som drar åt sig olika mycket ljus. Den används till exempel till nödutgångs-skyltar och varselskyltar samt liknande ändamål inom området för säkerhet.
Eflerlysande vinyl används för inomhusbruk, vid användning utomhus leder UV-strålarna till att materialet uppfattas som grått.

Metalliserad vinyl (ca 0.5-10 år) 
Den används ofta till bildekorer eller andra reklamsammanhang och är mycket iögonfallande och är ett bra sätt att fånga uppmärksamhet. 
Finns i många olika kulörer och varianter till exempel med glittrande, skimrande effekt eller också som högblank spegelguld eller spegelsilver som ger en mycket exklusiv känsla.
Finns även vinyler som efterliknar rostfritt stål samt andra metaller.
 
Träimitationsfolie (ca 2 år)
Träimitationsfolie är en typ av vinyl som liknar olika träslag. Den har en strukturerad yta och fungerar bäst för exempelvis interiör eller montrar. Den fungerar framför allt bäst för inomhusbruk. Folien är ej möjlig att skäras i plotter och fungerar ej att montera över ojämna eller välvda ytor.
Finns exempelvis i björk, ask, furu, rödbok, körsbär, ek, mahogny.
 
 
Skyddsfilmer (ca 3-10 år) 
Filmer med avseende att skydda underlag eller bakomliggande föremål - Klotterskyddsfilm och säkerhetsfilm skyddar skylten från skadegörelse, UV-ljus, försvårar inbrott m.m.

Säkerhetsfilm
Vi har stor erfarenhet av så kallad säkerhetsfilm, som skyddar vid skadegörelse och är ett mycket effektivt skydd mot UV-ljus. Denna typ av folie är mycket lämplig att montera då man av olika anledningar kan befara att glaset kan komma att krossas.
Säkerhetsfilm finns i tre olika tjocklekar (4, 8 och 11 MIL) och ger en bättre effekt ju tjockare folien är. Dessa kallas även för olika säkerhetsklasser.
Folien är tillverkad för att monteras på insidan av fönster. Filmen är extremt kraftig och elastisk vilket gör den mycket motståndskraftig mot genomträngning, vilket bidrar till att minska risken för ”smash and grab” rån.
Filmen bidrar till ett effektivt skydd mot skador orsakade av glassplitter eftersom filmen håller ihop glasbitarna vilket minimerar påverkan på närliggande föremål.
Filmen reducerar mängden av UV-strålning markant. Detta innebär att inredning och interiör får ett effektivt skydd mot missfärgning/blekning.

Klotterskyddsfilm
Klotterskyddsfilm kan med fördel användas där man befarar att skylten kan komma att bli vandaliserad med klotterskadegörelse.
Skyltytan eller glaset beläggs med ett lager transparent klotterskyddsfilm vilket ger en skyddande hinna ovanför skylt och dekor eller glas vilket försvårar att klotter/färg fäster ordentligt vid skadegörelse. Klotterskadegörelsen kan därmed saneras betydligt fortare och enklare samt skyddar skylten från permanent skada.
Klotterskyddsfilm fungerar också som en säkerhetsfilm på glas som gör inbrott svårare samt håller ihop glaset vid en skada och förhindrar glassplitter. Klotterskyddsfilm placeras på utsidan av glaset och man kan om så önskas komplettera med invändig film för att öka säkerheten ytterligare. Klotterskyddsfilm fungerar också som skydd mot UV-ljus.
 
 
Övriga vinyler

Schablonvinyl 
Detta är en typ av vinyl som är låghäftande och lämpar sig bra för att skära till schabloner för målning. Att använda schabloner för att skapa en hållbar målad skyltning är en ekonomisk mycket god idé.
Läs mer under fliken nedan om användning av vinylschablon för målning.
Montering och målning med schabloner

 Whiteboardfilm (ca 5 år)
Detta är en laminerad polyester/PVC film som kan användas för alla typer av whiteboardpennor och är vit blank eller transparent blank.
Filmen har en initialt låg häftförmåga men som ökas med tiden till permanent nivå.
Vissa varianter av folien kan även användas som klotterskyddfilm.
Den är resistent mot de flesta oljor, bensin och lösningsmedel m.m.
 
Blackboardfilm/griffelfolie (ca 3 år)
Blackboardfilm är en vinyl i flera färger som används för textning med hjälp av tavelkritor.
Adhesivet fäster vid monteringstillfället lågt för att möjliggöra rättelse av eventuell felmontering och bygger
med tiden upp en permanent och vattentät vidhäftning på de flesta underlag.
Den är tålig mot mineraloljor, smuts, milda lösningsmedel, saltlösningar och alkohol.

Höghäftande vinyl (ca 2 år)
Det finns särskild typ av vinyl med extra höghäftande adhesiv. Det är en matt folie med med high tac adhesiv för montering på non-woven-, obestrukna- eller textilvävsmaterial. Folien fäster även på svåra och ojämna ytor såsom trä, betong, gummi etc.
Det finns även möjlighet att ta fram höghäftande vinyl med blank yta. 
 

 


Stäng fönster